V móde je rakytník

Všimli ste si tie módne vlny v zdravom životnom štýle? Samozrejme, že im podlieham aj ja. Chia semienka som už vyskúšala, medvedí cesnak už odkvitol a na rad prichádza rakytník. Rakytník rešetliakový nie je celkom novinkou. Tú z neho v poslednom čase vyrábajú iba firmy, ktoré začali intenzívnejšie propagovať svoje výrobky s obsahom rakytníka. Tento ker však ľudia poznajú už vyše 2500 rokov a historické záznamy o rakytníku sú známe z čias Alexandra Macedónskeho. V tom období vojaci i kone používali rakytník na obnovu síl. Odtiaľ pochádza i odborný názov (Hippophae rhamnoides - trblietajúci sa kôň). A prečo práve rakytník? Jeden plod rakytníka vraj obsahuje dennú dávku vitamínu C. Okrem neho rakytník obsahuje betain, flavonoidy, draslík, mangán, vápnik, železo, provitamín D, serotonín, vitamíny A, B1, B2, B6, C, P. Nečudo, že ho mienkotvorné média označili za rastlinu budúcnosti. Z rakytníka možno vyrábať džemy, likéry, oleje, pripravovať z neho čaj, prípadne si ho kúpiť v podobe rôznych výživových a kozmetických produktov. Moja skúsenosť s rakytníkom pozostáva z ochutnávky rakytníkového džemu (ktorý je mimochodom skvelý) a z používania rakytníkového extraktu, o ktorom vám chcem bližšie napísať svoje dojmy.








































































rakytníkový extrakt Saloos



Podľa popisu výrobcu má rakytníkový olej intenzívne protizápalové a regeneračné účinky. Účinne napomáha pri hojení akné, ekzémov a lupienky. Vysoká koncentrácia účinných látok z rakytníka rešetliakového je zárukou výrazných účinkov tohto olejového extraktu. Hodí sa aj pre starostlivosť o jemnú detskú pokožku. Extrakt zvyšuje pružnosť a elasticitu pokožky, udržuje jej prirodzenú vlhkosť a tak spomaľuje proces jej starnutia. Je veľmi vhodný napríklad po ožarovaní, pri liečbe popálenín či drobných kožných poranení. Osvedčil sa v starostlivosti o poškodené a lámavé vlasy formou zábalov. Čistý prírodný produkt v bio kvalite.
Cena: cca 7 € za 50 ml
Zloženie: Helianthus anuus oil (slnečnicový olej), Sesamum indicum oil bio (sézamový olej), Hippophae rhamnoides extract (extrakt z rakytníka rešetliakového), Prunus amygladus dulcis oil (olej z mandle vama), Tocopherol (vitamín E), Ascorbyl palmitate (derivát vitamínu C) , Ascorbic acid (vitamín C). Výrobok je držiteľom certifikátu CPK. 
Ako zloženie i nápis na obale napovedá, nejde o vyslovene čistý olej, ale o olejový extrakt. Ten sa získava maceráciou. Čiže dochádza k troj- a štvortýždňovému vylúhovaniu rastlín, alebo ich častí (koreňov, kvetov, listov, stonky, plodov) v dostatočnom množstve vhodného oleja. Ideálne oleja lisovaného za studena a bio oleja. Výluh sa po ukončení macerácie filtruje, aby sa oddelili pevné časti rastlín.

rakytníkový extrakt Saloos
Moje subjektívne hodnotenie: extrakt som si kupovala kvôli sľubovaným regeneračným účinkom. Používala som ho na pokožku uši, ktorú mám veľmi suchú a na trup, ktorý nemôžem natierať telovými mliekami, inak by som sa vyhádzala. Vyskúšala som ho tiež na hojace akné. A moje dojmy? Začnem skleneným obalom s plastovým aplikátorom. Tu by som chcela povedať, že balenie potrebuje úplne iný aplikátor. Buď je potrebné zmenšiť dierku, cez ktorú olej vyteká, alebo ho nahradiť kvapkátkom, ako majú regeneračné oleje na tvár od rovnakej značky. Pri tomto aplikátore mi takmer vždy vytieklo príliš veľa olejového extraktu. Samotný extrakt má oranžovú farbu. Doba vsiaknutia je porovnateľná s regeneračnými olejmi na tvár, avšak upozorňujem, že olej sfarbuje svetlé oblečenie do oranžova. Toto sfarbenie sa mi pri bežnom prani na 40 °C nepodarilo vyprať, čiže som musela prať na vyššej teplote, čo nemusí každému druhu oblečenia vyhovovať. Myslím, že na tento jav by mal výrobca upozorňovať. Čo sa týka suchej pokožky uši, tak tá bola pri pravidelnom používaní (asi raz za dva dni v poriadku). Trup bol rovnako dostatočne hydratovaný, pričom extrakt nespôsoboval upchávanie pórov ako sa mi stáva pri telových mliekach. Čo sa týka regeneračných účinkoch na hojace akné, prípadne popáleninu, ktorá sa mi v čase používania pritrafila, tak nejaké tie regeneračné účinky síce boli, ale ak by som to mala porovnať s regeneračný tvárovým olejom Tea Tree - Manuka Saloos , tak olej s čajovníkom a manukou jednoznačne vedie.

plusy:
  • dostatočná hydratácia

mínusy:
  • farbí svetlé oblečenie do oranžova
  • z balenia vyteká príliš veľa oleja
rakytníkový extrakt Saloos
 
Perspektíva produktu na mojej poličke: extrakt som už minula a v budúcnosti sa k nemu neplánujem vrátiť. Na regeneráciu a hojenie poranení sa mi viac osvedčil Tea Tree - Manuka olej a hydratácia mi za zafarbené oblečenie  nestojí. Určite však budem chcieť vyskúšať nie extrakt, ale priamo olej z rakytníka, ktorý je samozrejme drahší. Ale čo ak bude naozaj mať spomínané regeneračné účinky?
Celkové hodnotenie: dobrý

Aké sú vaše skúsenosti s pestovaním rakytníka, prípadne s výrobkami z rakytníka?

Komentáre

  1. Taky jsem si všimla, že rakytník je teď módní vlna (i když zrovna u Saloos ne, ten má tyhle olejíky už dlouho). Mi rakytník moc nevoní, mám s ním od Saloos balzám na rty a jsem z jeho účinků nadšená. Dobře, že píšeš o tom obarvování oblečení, na to bych vůbec nepomyslela! Budu si dávat pozor, kdybych nějaký barevný olej zkoušela :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky