Knižná recenzia | My deti zo stanice ZOO


Autobiografické rozprávanie Christiane F. som chcela čítať už poriadne dlho. Znie to zvláštne, ale tento bestseller som nevedela nikde kúpiť, nájsť či požičať. Po knihe som už aj prestala pátrať, keď som ju zahliadla na pultoch kníhkupectiev. Išlo vlastne o prvé slovenské vydanie, ktoré vyšlo v roku 2015 vo vydavateľstve Premedia. Samozrejme, že som knihu v kníhkupectve nemohla nechať.


Kniha My deti zo stanice ZOO je reálny príbeh z druhej polovice sedemdesiatych rokov, keď do Západného Berlína prišli tvrdé drogy. Kniha zachytáva život Christiany, ktorá prišla do kontaktu s drogami už ako dvanásťročná. Veľmi skoro sa stala drogovo závislou. Prestala chodiť do školy a peniaze na heroín si zarábala prostitúciou najmä na stanici metra s názvom ZOO. Jej rodičia takmer dva roky netušili o závislosti svojej dcéry.


Kniha je obrazom mesta, ktoré nedokázalo vyčleniť deťom priestor na hranie, rodičov, ktorí boli príliš dlho v práci, škôl, ktoré možno ani nechceli vidieť problém a hlavne je príbehom bezradnej spoločnosti, ktorá si s drogovo závislými deťmi nedokázala poradiť a mnohé z prípadov skončili tragicky.


My deti zo stanice ZOO je písaná veľmi pútavo, zaujímavo, číta sa takmer sama. Kniha je doplnená o autentické fotografické zábery hlavných postáv. Hoci som vedela, že čítam o dvanásť - trinásťročných deťoch, fotografie to akosi viac sprítomnili.  Až sa človeku nechce veriť, že sa to naozaj stalo takým mladým ľudom a určite aj v iných podobách stále stáva. Na autenticite kniha naberie ešte viac, ak ste v Berlíne naozaj boli a viete si predstaviť jednotlivé sídliska, ulice, stanice metra. Menšiu výhradu mám iba k doslovným prekladom niektorých nemeckých slov. Možno by bolo lepšie použiť nejaký iný, obrazný preklad. Ale to je v konečnom dôsledku iba detail.


Kniha končí odchodom Christiane preč z Berlína na vidiek a relatívnym zbavením sa závislosti. Relatívnym z toho dôvodu, že úspech knihy ju vrátil späť k drogám. Podľa vlastných slov za zázrak života považuje fakt, že ešte stále žije. Po vydaní knihy nasledoval rovnomenný film. Kniha určite stojí za rozšírenie domácej knižnice. Je to príbeh, ku ktorému sa dá vrátiť opakovane.


Čítali ste Christianin príbeh?

Komentáre

  1. Ten film je super, i když jsem po tom měla celej den hnusnou náladu. Je to dobře natočené. Knihu jsem nečetla a ani se nechystám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Film som nevidela a myslim ze ho ani nemusim vidiet. Pribeh je rovnaky. Malokedy citam knihu a pozeram aj film na motiv knihy. Sme na tom podobne.

      Odstrániť
    2. Mačka . Ked ste nevideli film tak o nic ste neprisli . kniha je lepsia o 100krat ... vo filme z roku 1981 je tak 30% z knihy a co bol natoceny serial v roku 2021 bolo o nieco viac ale kniha je kniha

      Odstrániť
  2. Kniha mi niečo hovorí, ale nečítala som ju zatiaľ. Nebolo by to asi úplne pre mňa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knížku jsem četla skoro už před deseti lety, když jsem byla v prváku na střední...A moc se mi tenkrát líbila, přečetla jsem ji jedním dechem, i když byla taková pochmurná (ale to já ráda).
    Sim in the Bubblegum

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na strednej citala Memento s podobnou tematikou. Taketo knihy by rozhodne mali v skolach odporucat.

      Odstrániť
  4. Knihu jsem četla několikrát, dost jsem si na ní ujížděla. Jen tato nová obálka se mi teda vůbec nelíbí :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Doma máme staré české vydanie, ktoré som prvýkrát čítala asi v 15. Vďaka knihe som sa jaksi viac začala zaujímať o drogovú tématiku a som profesne tam, kde som :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já si moc dobře pamatuju, jak tohle četli starší populární děcka na základce a já chtěla být cool, a proto si tu knížku pořídila taky. "My děti ze stanice zoo" my znělo hrozně neškodně.. a přitom.. :D
    Je to knížka, kterou člověk nechce číst znova, ale i přesto si ji přece jen někdy znovu přečte.
    Prolhaná Mrcha

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

♥ ĎAKUJEM ZA KOMENTÁR ♥

Obľúbené príspevky